انواع آکورد

انواع آکوردها

آکوردها به صورت کلی دارای تقسیم بندی‌های مختلفی می‌باشند. رایج‌ترین و ساده‌ترین نوع آن، آکوردهای سه صدایی است. این آکوردها ساختار ساده‌ای برخوردارند که شامل فواصل اول, سوم  و پنجم می‌باشند. برای درک انواع آکوردها نیاز است که ما شناختی نسبت به فواصل داشته باشیم.

فاصله در موسیقی

به میزان زیر و بمی بین دو نت فاصله می‌گویند. برای درک بهتر این مطلب ما از نتی منحصر به فرد  فاصله اول خود را در نظر بگیریم،  و از آن به سمت بالا حرکت کرده نت بعدی بعد از نوت منحصر به فرد ما فاصله دوم شده بعدی آن فاصله سوم و همینطور این مسیر ادامه پیدا کند تا دوباره به نت اول در یک اکتاو بالاتر برسیم. هر کدام از این فواصل یک درون مایه‌ای دارد که به آن بنیه می‌گویند.

این بنیه پرده بندی بین دو فاصله را مشخص می‌کند. پس هر دو نت با یکدیگر یک فاصله پرده بندی و فاصله عددی دارند. چون آکوردها دارای ساختار سومی می‌باشند یعنی هر آکورد از چند فاصله سوم ساخته می‌شود , در اینجا ما فقط به انواع فواصل سوم بسنده کرده و انواع آن را نام می‌بریم.

فاصله سوم کوچک که یک و نیم پرده است.  و فاصله سوم بزرگ که دارای دو پرده است. حال با آموختن این فواصل می‌توانیم به ساختار آکورد بازگشته و انواع آن را نام ببریم.

آکوردهای سه صدایی یا تریادها

انواع آکوردهای سه صدایی یا تریادها، دارای چهار گونه اصلی می‌باشند:

  • آکورد ماژور
  • آکورد مینور
  • آکورد کاسته
  • آکورد افزوده

تمام این آکوردها از فواصل اول, سوم و پنجم تشکیل شده اند. در آکورد ماژور اول تا سوم آن از یک سوم بزرگ تشکیل شده است و فاصله سوم تا پنجم آن یک سوم کوچک می‌باشد. در آکورد مینور برعکس آکورد ماژور می‌باشد، یعنی فاصله اول تا سوم آن متشکل از یک سوم کوچک و سوم تا پنجم آن سوم بزرگ تشکیل داده است.

در آکورد کاسته یا دیمنیش فواصل اول تا سوم و سوم تا پنجم آن هر دو یک سوم کوچک تشکیل شده. و در آکورد افزوده یا آگمانتد اول تا سوم و سوم تا پنجم آن را یک سوم بزرگ تشکیل می‌دهد. برای مثال نت‌های C, E, G آکورد ماژور را می‌سازد. نت های C, Eb, G آکورد مینور.  C, Eb, Gb آکورد کاسته و نت های #C, E,G  آکورد آگمانتد.

اگر فاصله اول یک آکورد در باس قرار بگیرد، آن را آکورد پایگیمی‌نامیم. اگر فاصله اول آن به یک اکتاو بالاتر رفته و سوم در باس قرار بگیرد، به آن معکوس اول و اگر سوم آن نیز به یک اکتاو بالاتر رفته و پنجم آن در باس قرار بگیرد، به آن آکورد معکوس دوم می‌گوییم.

 

 

آکورد سه صدایی

آکوردهای چهار صدایی

خوب حالا وقت آن است که انواع آکوردهای چهار صدایی را معرفی کنیم آکوردهای چهار صدایی که در این بخش معرفی می‌شود صرفاً آکوردهای چهار صدایی اصلی در موسیقی جز می‌باشد. آکوردهای چهار صدایی تشکیل شده‌اند از یک آکورد سه صدایی همراه یک درجه هفتم که از درجه پنجم ما یک سوم بالاتر است.

در این آکورد یک آکورد سه صدایی ماژور داریم با یک درجه هفتم بزرگ که با درجه پنجم دو پرده فاصله داردآکورد هفتم نمایان: این آکورد را دومینانت ۷ نیز می‌گویند  که از یک آکورد ماژور با یک هفتم کوچک تشکیل شده.

آکورد مینور 7

این آکورد را آکورد مینور همراه یک هفتم کوچک می‌شناسیم که از درجه پنجم آن یک و نیم پرده بالاتر است.

آکورد نیم کاسته

این آکورد را با یک دایره خط خورده نشان میدهند. این آکورد از یک آکورد کاسته تشکیل شده که یک هفتم کوچک در بالای آن دارد و از درجه پنجم تا هفتم آن دو پرده فاصله است این فاصله دو پرده به این خاطر است که از پنجم درست نیم پرده کم شده است.

آکورد کاسته

این آکورد را به صورت دیمنیشت ۷ یا یک دایره توخالی کنار هفت نشان می‌دهد.  این آکورد نیز یک آکورد کاسته با یک هفتم دو بار کوچک شده است به نحوی که از درجه اول سوم پنجم و هفتم تشکیل شده و هر کدام از این درجات تا یکدیگر یک و نیم پرده فاصله دارندـ

شناخت انواع آکوردها برای آهنگسازی اصولی، لازم و ضروری است.

آکوردهای چهای صدایی

1 دیدگاه دربارهٔ «انواع آکوردها»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *